Product was successfully added to your shopping cart.
Aromatrip

POPROVA META – BIO eterično olje 15 ml

Šifra artikla: 3830013770594

Eterično olje poprove mete,  je zelo razširjeno in dobro poznano, predvsem zaradi svojega specifičnega svežega vonja. Uporabno je tako poleti kot tudi v sezoni prehladov. Vonj poprove mete med drugim poživlja in spodbuja ter odganja neprijetne vonjave.

Vsebina: 15 ml

Zaloga: Na zalogi

Cena: 14,03 €

Akcijska cena: 12,63 €

Podrobnosti

POPROVA META – BIO eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje poprove mete,  je zelo razširjeno in dobro poznano, predvsem zaradi svojega specifičnega svežega vonja. Uporabno je tako poleti kot tudi v sezoni prehladov. Vonj poprove mete med drugim poživlja in spodbuja ter odganja neprijetne vonjave. AROMATRIP ekološko olje poprove mete je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

Aromatrip ekološko eterično olje POPROVA META

Vrsta poprove mete Mentha piperita spada v rod mete Mentha, družina Lamiaceae – ustnatice, poddružina Nepetoideae. Divje sorodnike poprove mete najdemo po vsej Evropi, vendar je poprova meta gojena rastlina. Je trajnica, zelnata rastlina, visoka do 90 cm in ima steblo s kvadratnim prerezom. Koničasto pecljati listi so ozko jajčasti do suličasti in imajo nazobčan rob. Pri drgnjenju listi značilno dišijo. Cvetovi so vijolično do rožnato obarvani.

Čas cvetenja je med julijem in septembrom.

Eterično olje poprove mete je brezbarvna do rumenkasto-zelena tekočina.
Ima močan, hladen mint vonj. Glavna sestavina eteričnega olja poprove mete
je mentol. Menton, metil acetat, menthofuran, pulegon, limonen, kariofilen-
in pinen- izomeri so prisotni v nižjih koncentracijah.

1. UPORABA V NARAVNI MEDICINI /FITOTERAPIJI/ FARMACIJI:

Olje poprove mete naj bi bilo zelo učinkovito v boju proti bakterijam. Svež vonj naj bi tudi olajšal in blažil glavobole. Klasika za uporabo olja poprove mete pa je hladna sezona. Sproščujoča hladna kopel naj bi prizadetemu telesu omogočila počitek. Na enak način naj bi vdihavanje z mešanico dišav iz olja poprove mete sprostilo zastalo sluz v predelu nosu. Razredčeno olje vmasiramo na senca ali uporabimo v parni inhalaciji, da odpre zamašene nosne prehode. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči nespečnost. Olje uporabljamo zmerno. Kot vsa ostala eterična olja, se tudi olje poprove mete ne ujema s homeopatskimi zdravili.
Eterično olje poprove mete ni primerno za malčke, male otroke, nosečnice in mamice, ki dojijo.

2. UPORABA V AROMATERAPIJI:

Čist, svež vonj olja poprove mete poveča sposobnost koncentracije in zbistri um, ko smo duševno izčrpani in preobremenjeni. Zato je primerna za odišavljenje delovnih prostorov. Pomirja in zaradi močnega hladilnega učinka osveži poživlja, prežene duševno utrujenost in okrepi. Dobrodošla je pri stresu in živčnih depresijah. Vonj naj bi spodbujal in odganjal negativne misli.
Dobro se ujema: z evkaliptom in rožmarinom, ki okrepita njegovo učinkovanje proti prehladom, ter z majaronom, ki kožo ogreje.

3. UPORABA V KOZMETIKI:

V kozmetični industriji se olje poprove mete uporablja predvsem za odišavljanje negovalnih izdelkov, kot so zobna pasta, mila ali toaletni izdelki.

4. UPORABA V KULINARIKI:

Ko zavonjamo poprovo meto se običajno najprej spomnimo na žvečilni gumi, vendar jo lahko uspešno uporabimo tudi pri peki slaščic, aromatiziranje alkoholnih in brezalkoholnih napitkov in peciva.

Aromatrip ekološko eterično olje POPROVA META

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

 

Navodila za uporabo eteričnega olja poprove mete:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • V 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.
 • V 100 ml olivnega olja dodajte 1- 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi; solati, dresingu. 
 • Odlična je tudi kombinacija poprove mete in čokolade, bolj poznana kot »after eight«.
  Nasvet za uporabo: v lonček vroče temne čokolade (250 ml) dodajte 1 kapljico poprove mete z eno čajno žličko medu in premešajte.

Uporabljajte jo zmerno!

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa ali utrujenih nog. Ljudem, ki imajo občutljivo kožo, se uporaba ne priporoča, saj lahko sestavine povzročijo draženje kože.

 • Namig: učinkovito čistilno sredstvo za nečisto, mastno ali mešano kožo: v 250 ml stekleničko naravnega tekočega mila dodajte 8 kapljic metinega in 8 kapljic sivkinega olja, in uporabite pri prhanju. Pred vsako uporabo vedno pretresite.

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo ali v difuzor dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte,1991
 • Eterična olja arome zdravja, Delo Revije, 2002
Mentha piperita

Način in strošek dostave

Pošiljke dostavljamo z dostavno službo GLS Slovenije(izbrano plačilo po predračunu, preko PayPala ali s kreditnimi/debetnimi karticami) in s Pošto Slovenije (izbrano plačilo po povzetju), ki večino paketov dostavita že naslednji delovni dan. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37. (Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna.) Naročeno blago bo odposlano na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu. Dostava se vrši od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave. V primeru, da naročenega izdelka ni na zalogi, vas bomo o tem obvestili in vam predstavili ostalo ponudbo ali vam sporočili dobavni rok za naročen artikel.

Možnost plačil v spletni trgovini

 • s plačilom po povzetju. Naročeno blago plačate poštarju iz Pošte Slovenije (ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema) z gotovino. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni strani. Pošta Slovenije  vam bo zaračunala še poštnino 4,37€ , odkupnino 0,74€ in provizijo 1,05€ za vplačnino upn naloga (ki jo banka zaračuna pošti). Skupaj: 6,16€. Pri znesku nakupa nad 98,00 do 501,00 vam bo Pošta zaračunala provizijo v znesku 1,07% od vrednosti, nad 501,00€ pa 5,3600 + 0,30% od vrednosti.
  V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vam poštar pusti obvestilo, kjer je navedeno mesto in skrajni rok prevzema blaga. Po preteku tega roka se pošiljka vrne pošiljatelju. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko Pošte Slovenije.
 • s plačilom po predračunu na TRR podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • s plačilom preko storitve PAYPAL na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron, AMEX - (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Braintree PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., L-1150 Luxemburg. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Mogoče bi vas zanimalo tudi

E-NOVICE
Bodi obveščen/a o vseh novostih >

Aktualno v ponudbi