Product was successfully added to your shopping cart.
AROMATRIP®

BERGAMOTKA – BIO eterično olje 15 ml

Šifra artikla: 3830013770730

Eterično olje bergamotke ima svežo in prijetno citrusno aromo, ki zelo blagodejno vpliva na počutje in čustveno ravnovesje. Vonj bergamotke vzpodbuja in sveži ter poživlja.

Vsebina: 15 ml

Zaloga: Na zalogi

Cena: 17,50 €

Akcijska cena: 15,75 €

Podrobnosti

BERGAMOTKA – BIO eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje bergamotka je zaradi zelo prijetnega vonja in širokega spektra delovanja, eno izmed najbolj priljubljenih eteričnih olj. Ima lahkoten a živahen, cvetno – sadni vonj po svežih citrusihAroma bergamotke pomirja in prinaša čustveno ravnovesje.

AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

Aromatrip ekološko eterično olje BERGAMOTKA

Drevo bergamotke spada v rod Citrus. Bergamotka je verjetno nastala iz križanja grenke pomaranče (Citrus aurantium) in  Citrus medica. Območje razširjenosti je omejeno predvsem na južno Italijo, vendar se vse bolj širi na klimatsko podobna območja v Sredozemlju. Zimzelena rastlina doseže višino do 4 m. Veje so neenakomerne in redko imajo trne. Listi so temno zeleni, podolgovati, z gladkim robom. Beli, dišeči cvetovi se odprejo zgodaj spomladi. Hruškaste, zelene do rumene plodove nabiramo med novembrom in marcem.

Eterično olje bergamotka je rumena do rjavkasta tekočina. Zeleni odtenki eteričnega olja so lahko prisotni tudi zaradi klorofila, ki je še vedno prisoten v lupini. Ima nežen sadno sladek vonj z izrazito limonasto noto. Pridobivamo ga s hladnim stiskanjem zunanjih lupin nezrelih plodov drevesa bergamotke (Citrus aurantium bergamia). 

1. UPORABA V NARAVNI MEDICINI /FITOTERAPIJI/ FARMACIJI:

Eterično olje bergamotke farmacevtska industrija pogosto uporablja v izdelkih za zdravljenje bolezni dihal. Poleg tega naj bi olje bergamotke delovalo antispazmodično in ugodno na prebavo, zato ga dodajajo tudi zdravilom za kolike, prebavne motnje in napenjanje. Kot dodatek v protivirusnih kremah naj bi lajšal virusne kožne bolezni, kot npr. herpes.

2. UPORABA V AROMATERAPIJI:

V aromaterapiji naj bi organsko olje bergamotke lajšalo depresijo, tesnobo, napetost, motnje, povezane s stresom, živčno napetost, PMS, nespečnost, občutek izčrpanosti, osamljenost, žalost. Svež, citrusni vonj navdaja z veseljem do življenja, razveseli srce in zbistri misli.

Aroma bergamotke je zelo dobrodošla v situacijah ko je potrebna zbranost in motivacija. Dobro se ujema z grenivkopomarančo in limono, z bosvelijojasminommuškatnim oreščkom,  sandalovino in vetiverjem.

3. UPORABA V KOZMETIKI:

V kozmetični industriji se ekološko olje bergamotke uporablja predvsem v parfumeriji. Z aromo bergamotke ustvarjajo chypre, cvetlični vonj, vonj sivke ali ambre. Poleg klasične uporabe v kolonjski vodi kozmetična industrija uporablja olje bergamotke v izdelkih za nego las.

Bergamotko pogosto najdemo tudi v masažnih mešanicah, saj kožo pomirjačisti ter poskrbi za svež in mladosten videz. Pomaga pri uravnavanju delovanja lojnic, ima antiseptične lastnosti, poleg tega pa umirja problematično in zrelo kožo.

Pripravkov z oljem bergamotke ne uporabljajte na soncu (fototoksičnost). Za pripravo masažnega olja je primerno doziranje v osnovno olje le do 0,05% bergamotkinega eteričnega olja*.

(*vir: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora, Janeš D.,Kočevar Glavač N., str. 456)

Eterično olje bergamotke prav tako vsebuje nekatere potencialne alergene spojine, kot so linalool, limonen, geraniol in citral.

4. UPORABA V KULINARIKI:

Eterično olje bergamotke je klasična in značilna sestavina arome Earl Grey čaja. Olje se uporablja tudi za aromatiziranje slaščic, alkoholnih pijač in pekovskih izdelkov. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.

Aromatrip ekološko eterično olje BERGAMOTKA

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.:sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja bergamotke:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome,

  dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, mediteranske jedi).

 • Peka slaščic: namesto nastrgane bergamotkine lupine dodajte 3-4 kapljice arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali agavinem sirupu) in pecite v pečici.

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki: v osnovno olje, na primer mandljevo olje, dodajte največ do 0,05 %  eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Opozorilo: Pripravkov z oljem bergamotke nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).

Aromaterapija v prostoru: v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Vonj bergamotke spodbuja, navdušuje, sveži, navdaja z veseljem in zbistri misli.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba arom, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Literatura/uporabljeni viri:
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018
 • C.Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A.Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte, 1991
Citrus aurantium bergamia

Način in strošek dostave

Pošiljke dostavljamo z dostavno službo GLS Slovenije(izbrano plačilo po predračunu, preko PayPala ali s kreditnimi/debetnimi karticami) in s Pošto Slovenije (izbrano plačilo po povzetju), ki večino paketov dostavita že naslednji delovni dan. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37. (Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna.) Naročeno blago bo odposlano na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu. Dostava se vrši od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave. V primeru, da naročenega izdelka ni na zalogi, vas bomo o tem obvestili in vam predstavili ostalo ponudbo ali vam sporočili dobavni rok za naročen artikel.

Možnost plačil v spletni trgovini

 • s plačilom po povzetju. Naročeno blago plačate poštarju iz Pošte Slovenije (ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema) z gotovino. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni strani. Pošta Slovenije  vam bo zaračunala še poštnino 4,37€ , odkupnino 0,74€ in provizijo 1,05€ za vplačnino upn naloga (ki jo banka zaračuna pošti). Skupaj: 6,16€. Pri znesku nakupa nad 98,00 do 501,00 vam bo Pošta zaračunala provizijo v znesku 1,07% od vrednosti, nad 501,00€ pa 5,3600 + 0,30% od vrednosti.
  V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vam poštar pusti obvestilo, kjer je navedeno mesto in skrajni rok prevzema blaga. Po preteku tega roka se pošiljka vrne pošiljatelju. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko Pošte Slovenije.
 • s plačilom po predračunu na TRR podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • s plačilom preko storitve PAYPAL na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron, AMEX - (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Braintree PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., L-1150 Luxemburg. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Mogoče bi vas zanimalo tudi

E-NOVICE
Bodi obveščen/a o vseh novostih >

Aktualno v ponudbi