Product was successfully added to your shopping cart.
AROMATRIP®

BOR – BIO eterično olje 15 ml

Šifra artikla: 3830013770662

Bor ima svež vonj ki dviguje razpoloženje in spodbuja občutke sreče. Nepogrešljiv je v zimskem času, saj pričara prijetno, praznično vzdušje poleg tega pa blagodejno vpliva na dihala in kašelj, zato je eterično olje bor še kako dobrodošlo v sezoni prehladov

Vsebina: 15 ml

Zaloga: Na zalogi

12,96 €

Podrobnosti

BOR – BIO eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Ekološko eterično olje bor ima svež vonj ki dviguje razpoloženje in spodbuja občutke sreče. Nepogrešljiv je v zimskem času, saj pričara prijetno, praznično vzdušje poleg tega pa blagodejno vpliva na dihala in kašelj, zato je eterično olje borovih iglic še kako dobrodošlo v sezoni prehladov. Olje bora pogosto uporabljajo
v parfumski industriji, v kozmetiki pa ga najdemo v masažnih oljih in mazilih za sklepe in mišice.

AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

Aromatrip ekološko eterično olje BOR

Bor – Pinus sylvestris, je zimzeleno drevo, ki zraste v višino od 35 do 40 m, ima debelo, oranžno-rdeče lubje ter do 6 cm dolge, zeleno modre iglice. Cveti maja in junija, iz ženskih cvetov pa se razvijejo storži ki zrastejo do 7 cm. Uspeva na revnih rastiščih, kjer druga drevesa ne, saj je zelo odporen in dobro prenaša tudi ekstremne vremenske razmere. Najdemo ga na nadmorski višini do 2100 m in je dokaj razširjen po celi Evropi, tudi pri nas.

Je brezbarvna do svetlo rumenkasta tekočina. Ima lesni, smolnat, rahlo limonast vonj in sladko aromo. Olje je sestavljeno iz več kot 30 elementov in vsebuje od 50 do 80% monoterpenov; α- in β-felandren, α- in β-pinen, bornilacetat, limonen, 3-karen, ρ-cimen, kafro in kadinen. Iglice pa vsebujejo še askorbinsko kislino – vitamin C.  Pridobiva se s parno destilacijo iglic in vejic, donos eteričnega olja pa je manj kot 1%.

1. UPORABA V NARAVNI MEDICINI /FITOTERAPIJI/ FARMACIJI:

Že od nekdaj se v ljudski medicini uporabljajo mladi borovi vršički za pripravo sirupov, napitkov in kopeli, ki lahko pomagajo pri različnih tegobah kot so kašelj, zamašen nos, hripavost, bolečine v žrelu. Med drugim deluje protimikrobno, proti vnetno, proti glivično in antiseptično.

V obliki kopeli ali mazil se uporablja za pomoč pri bolečih mišicah, težavah povezanim z revmatičnimi obolenji ali pri oteklinah, saj stimulativno vpliva na prekrvavitev in cirkulacijo. Olje bora pozitivno deluje tudi na metabolizem in je poznano kot naravni diuretik. 
Eterično olje bora ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6 let.

2. UPORABA V AROMATERAPIJI:

Vonj borovca je zelo izrazit ima srednjo noto z lesnim, bazičnim a obenem svežim vonjem. Dviguje razpoloženje, vzbuja občutke sreče in deluje proti utrujenosti. V aromaterapiji za olje bora velja, da stimulira ob občutku splošne šibkosti, krepi ko se počutimo nemočne in osveži ko smo zelo izčrpani, poleg tega poglablja dihanje in očisti.

Zaradi izrazitega vonja ki ne odgovarja mrčesu in insektom, lahko eterično olje bora uporabimo tudi v domačih pripravkih proti insektom. Še posebej v spomladanskem času, ko na nas v naravi že prežijo komarji, klopi in druge nadležne žuželke. 

Dobro se ujema z olji rožmarinalimoneevkalipta in timijana.

3. UPORABA V KOZMETIKI:

Olje borovih iglic preprečuje škodljive učinke povezane s prostimi radikali, zato je učinkovito pri negi gub, povešene kože in prezgodnjega staranja kože. V kozmetiki se kot sestavina pogosto uporablja v različnih milih, izdelkih za čiščenje kože, v kopalnih in masažnih oljih pa tudi v izdelkih za nego las.

Zaradi očarljive sladke arome ki jo nosi, pa je nepogrešljivo tudi v parfumski industriji.

Za kozmetične namene se olje bora odsvetuje pri ljudeh z zelo občutljivo kožo in otrocih mlajših od 12 let.

4. UPORABA V KULINARIKI:

Olje bora se v živilski industriji uporablja predvsem pri izdelavi zeliščnih sirupov in napitkov.

Uporabljati jo je potrebno zmerno!

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.:sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja bor:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Aromaterapija v prostoru:

v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje bora čisti zrak v prostoru in dviguje razpoloženje.

Olje bora ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6-ih let.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba arom, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Literatura/uporabljeni viri:
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018
 • C.Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A.Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte, 1991
Pinus sylvestris

Način in strošek dostave

Pošiljke dostavljamo z dostavno službo GLS Slovenije(izbrano plačilo po predračunu, preko PayPala ali s kreditnimi/debetnimi karticami) in s Pošto Slovenije (izbrano plačilo po povzetju), ki večino paketov dostavita že naslednji delovni dan. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37. (Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna.) Naročeno blago bo odposlano na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu. Dostava se vrši od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave. V primeru, da naročenega izdelka ni na zalogi, vas bomo o tem obvestili in vam predstavili ostalo ponudbo ali vam sporočili dobavni rok za naročen artikel.

Možnost plačil v spletni trgovini

 • s plačilom po povzetju. Naročeno blago plačate poštarju iz Pošte Slovenije (ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema) z gotovino. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni strani. Pošta Slovenije  vam bo zaračunala še poštnino 4,37€ , odkupnino 0,74€ in provizijo 1,05€ za vplačnino upn naloga (ki jo banka zaračuna pošti). Skupaj: 6,16€. Pri znesku nakupa nad 98,00 do 501,00 vam bo Pošta zaračunala provizijo v znesku 1,07% od vrednosti, nad 501,00€ pa 5,3600 + 0,30% od vrednosti.
  V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vam poštar pusti obvestilo, kjer je navedeno mesto in skrajni rok prevzema blaga. Po preteku tega roka se pošiljka vrne pošiljatelju. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko Pošte Slovenije.
 • s plačilom po predračunu na TRR podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • s plačilom preko storitve PAYPAL na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron, AMEX - (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Braintree PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., L-1150 Luxemburg. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Mogoče bi vas zanimalo tudi

E-NOVICE
Bodi obveščen/a o vseh novostih >

Aktualno v ponudbi