Product was successfully added to your shopping cart.
AROMATRIP®

MANDARINA – BIO eterično olje 2 x 15 ml / 1+1 GRATIS – Kratek rok uporabe

Šifra artikla: 3830013770716

Eterično olje mandarine ima osvežujoč citrusni vonj ki umirja stres in dobrodejno vpliva na duševno utrujenost.

Vsebina: 2 x 15 ml

Zaloga: Na zalogi

Cena: 27,88 €

Akcijska cena: 13,94 €

Podrobnosti

MANDARINA – BIO eterično olje 2 x 15 ml / 1+1 GRATIS – Kratek rok uporabe

Primerno za uživanje – BIO arome.

ROK UPORABE: 1.6.2024

Eterično olje mandarina ima osvežujoč citrusni vonj, ki umirja stres in dobrodejno vpliva na duševno utrujenost. Eterično olje mandarine navdihuje in razvedri, ravno tako pa pomaga ustvariti spodbudno in kreativno delovno vzdušje. V kombinaciji z eteričnim oljem sivke pa lahko ustvari prijetno sproščujoče večerno atmosfero.

AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

Aromatrip ekološko eterično olje MANDARINA

Vrsta mandarina ali Citrus reticulata spada v rod citrusov iz družine rut (Rutaceae), ki je v redu Soapberry (Sapindales). Mandarina izvira iz Kitajske in je znana tudi kot kantonska pomaranča zaradi svojega izvora v regiji Kantona. Današnja razširjena območja rasti so Sredozemlje in subtropska območja po vsem svetu. Mandarina je zimzeleno drevo, ki v primerjavi z drugimi agrumi ostaja precej majhno, običajno zraste nižje od 5 metrov. Na vejah je le nekaj trnov, listi so suličasti in zarezani na obeh straneh ter zoženi na robu. Pecelj je razmeroma kratek. Drevo razvije bele, močno dišeče cvetove, ti pa se razvijejo v okrogle, nekoliko bolj ploščate plodove.

Eterično olje rdeče mandarine je rumeno-oranžna do oranžno-rdeča tekočina. Ima sladek, sadno-svež vonj z značilnimi notami mandarine. Glavna spojina eteričnega olja rdeče mandarine je limonen z vsebnostjo do 80 %. V nižjih koncentracijah se nahajajo izomeri γ-terpinen, myrcen in pinen. Pridobiva se s hladnim stiskanjem zunanje lupine plodov mandarine (Citrus reticulata). Majhne površine, na katerih se kopiči eterično olje, se nahajajo v zunanjih gobastih plasteh lupine. Te oljne komore je mogoče mehansko odpreti in izprazniti. Ker se organske spojine in voda iz lupine ne mešajo, se faze in posledično tudi eterično olje zlahka ločijo.

1. UPORABA V NARAVNI MEDICINI /FITOTERAPIJI/ FARMACIJI:

Eterično olje mandarina ponekod po svetu, zaradi blagega in sladkega vonja, velja za “otroško olje”. Pri malčkih naj bi lajšal prebavne težave, čeprav je prav vedno, pri uporabi eteričnih olj pri otrocih, potrebna še posebna previdnost. Olje mandarine je seveda zelo koristno tudi pri odraslih, saj naj bi omililo mišične krče, poleg tega naj bi pozitivno vplivalo na imunski sistem, še posebej v hladnejših obdobjih. 

2. UPORABA V AROMATERAPIJI:

V aromaterapiji naj bi vonj mandarine deloval pomirjujoče, preprečeval ali blažil stres ter izboljšal razpoloženje. Ker je eterično olje mandarine precej blago je zelo primerno za začetnike v aromaterapiji.

3. UPORABA V KOZMETIKI:

V kozmetični industriji, pri olju mandarine pogosto opevajo nekatere pozitivne lastnosti kot so spodbujanje presnove in prekrvavitev kože. Uporablja se tudi za nego mastne kože in kože, ki je nagnjena k strijam, saj se pri redni uporabi lahko zmanjša zaznavanje rdečice in celulita. Organsko eterično olje mandarine je primerno tudi za izdelavo parfumov. Značilen vonj je odličen v kompozicijah svežih vrhunskih in fantazijskih not. Mandarina se uporablja tudi za odišavljenje toaletnih izedlkov (milo, osvežilci prostorov, detergenti).

Eterično olje sicer vsebuje alergen limonen, zato je olje mandarine potrebno v izdelkih za nego kože močno razredčiti.

Pripravkov z eteričnim oljem mandarine ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost), zaradi vsebovanih derivatov furokumarina v lupini.

4. UPORABA V KULINARIKI:

Olje se lahko uporablja za aromatiziranje limonade, likerjev, tortic, pudingov, piškotov, tudi omake ali prelive lahko okusno začinite z nekaj kapljicami olja mandarine. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.

Aromatrip ekološko eterično olje MANDARINA

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.:sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja mandarine:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.

 • V 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (sadne solate, dresingi).

 • Peka slaščic: za aromo dodajte 5-6 kapljic arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali sirupu agave) in pecite v pečici.

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki: v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 4-5 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Opozorilo: Pripravkov z oljem mandarine nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).

Aromaterapija v prostoru: v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje mandarine sprošča in pomirja, blaži stres in izboljša razpoloženje.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba arom, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Literatura/uporabljeni viri:
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018
 • C.Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A.Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte, 1991
Citrus reticulata

Način in strošek dostave

Pošiljke dostavljamo z dostavno službo GLS Slovenije(izbrano plačilo po predračunu, preko PayPala ali s kreditnimi/debetnimi karticami) in s Pošto Slovenije (izbrano plačilo po povzetju), ki večino paketov dostavita že naslednji delovni dan. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37. (Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna.) Naročeno blago bo odposlano na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu. Dostava se vrši od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave. V primeru, da naročenega izdelka ni na zalogi, vas bomo o tem obvestili in vam predstavili ostalo ponudbo ali vam sporočili dobavni rok za naročen artikel.

Možnost plačil v spletni trgovini

 • s plačilom po povzetju. Naročeno blago plačate poštarju iz Pošte Slovenije (ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema) z gotovino. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni strani. Pošta Slovenije  vam bo zaračunala še poštnino 4,37€ , odkupnino 0,74€ in provizijo 1,05€ za vplačnino upn naloga (ki jo banka zaračuna pošti). Skupaj: 6,16€. Pri znesku nakupa nad 98,00 do 501,00 vam bo Pošta zaračunala provizijo v znesku 1,07% od vrednosti, nad 501,00€ pa 5,3600 + 0,30% od vrednosti.
  V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vam poštar pusti obvestilo, kjer je navedeno mesto in skrajni rok prevzema blaga. Po preteku tega roka se pošiljka vrne pošiljatelju. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko Pošte Slovenije.
 • s plačilom po predračunu na TRR podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • s plačilom preko storitve PAYPAL na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron, AMEX - (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Braintree PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., L-1150 Luxemburg. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Mogoče bi vas zanimalo tudi

E-NOVICE
Bodi obveščen/a o vseh novostih >

Aktualno v ponudbi