Product was successfully added to your shopping cart.
AROMATRIP®

LIMONSKA TRAVA – BIO eterično olje 15 ml

Šifra artikla: 3830013770587

Eterično olje limonske trave je najbolj poznano po tem, da zaradi svojega vonja odganja mrčes in žuželke, poleg tega pa je zelo koristno pri negi kože ter odlična pomoč pri nespečnosti.

Vsebina: 15 ml

Zaloga: Na zalogi

12,50 €

Podrobnosti

LIMONSKA TRAVA – BIO eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje limonske trave je najbolj poznano po tem, da zaradi svojega vonja odganja mrčes in žuželke, poleg tega pa je zelo koristno pri negi kože ter odlična pomoč pri nespečnosti.  AROMATRIP ekološko olje limonske trave je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

Aromatrip ekološko eterično olje LIMONSKA TRAVA

Limonska trava raste kot trajna enonožna trava z dolgim, trsti podobnim zelenjem in doseže višine rasti približno en meter do meter in pol.
Vrsta indijske limonske trave Cymbopogon flexuosus spada v rod limonske trave Cymbopogon, poddružina Panicoideae iz družine sladkih trav Poaceae, vrsta sladke trave Poales. Najdemo jo v Indiji, Šrilanki, Burmi in na Tajskem. V ustreznih podnebnih pasovih jo gojijo tudi drugod po svetu, saj je zelo priljubljena kot dišeča okrasna rastlina.  

Eterično olje limonske trave je svetlo rumena do oranžno rdeča tekočina. Ima močan, značilno svež vonj z  močno aromo limone. Je fotoobčutljivo, njegova topnost
v alkoholu se s starostjo zmanjšuje. V vodi je netopno. Glavna sestavina eteričnega olja limonske trave je citral, mešanica pelargonije in nerala. Geraniol, limonen in metil heptenon so prisotni v manjših količinah.

1. UPORABA V NARAVNI MEDICINI /FITOTERAPIJI/ FARMACIJI:

V Indiji velja limonska trava za »hladno zelišče«. Citral, njena glavna sestavina, učinkuje kot pomirjevalo in razkužilo. Veliko jo uporabljajo v indijskem ajurvedskem zdravilstvu.
V naravni medicini sta še posebej pomembni dve lastnosti olja limonske trave. Po eni strani naj bi delovalo kot krepčilo za prebavo s pomočjo masaže trebuha, po drugi strani pa naj bi imel protivnetni učinek pri zdravljenju aken, zato je pogosto med sestavinami v negovalnih izdelkih za nego nečiste kože.

2. UPORABA V AROMATERAPIJI:

V aromaterapiji naj bi olje limonske trave spodbujalo nov zagon. Za svežino, aktivnost in koncentracijo. Deluje kot pomirjevalo. Za preprečevanje duševne utrujenosti in je odlična pomoč pri nespečnosti.
Ujema se: z baziliko, ingverjem in koriandrom. Sandalovina in vrtnica ublažita njegovo ostro aromo, rožmarin poudari njegov osvežilni vonj.

3. UPORABA V KOZMETIKI:

Olje limonske trave daje vsem kozmetičnim izdelkom dodaten pridih svežine in kanček eksotike. Zaradi rahlo utrjevalnega učinka je primerno tudi kot sestavina  anticelulitnih izdelkov. Najdemo ga v gelih za prhanje, v šamponih, milih, tonikih in v negovalnih kremah. Parfumerji v svojih dišavnih kreacijah cenijo poživljajočo, citrusno aromo. Njegova močna, sveža vonjava je všeč zlasti moškim.

4. UPORABA V KULINARIKI:

Eterično olje limonske trave se uporablja za aromatiziranje alkoholnih in brezalkoholnih napitkov in čajev. Limonska trava je nepogrešljiva v azijski kuhinji, ki se dobro poda k morskim sadežem, ribam, piščancu, govedini in svinjini.

Aromatrip ekološko eterično olje LIMONSKA TRAVA

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

 

Navodila za uporabo eteričnega olja limonske trave:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 250 ml osvežilnih napitkov, npr. jabolčni sok, dodajte eno čajno žličko medu ali sirupa agave z eno kapljico arome in dobro premešajte.

 • V 100 ml olivnega olja dodajte 1- 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte v riževo jed.

Aromo limonske trave uporabljajte zmerno! NI primerna za dojenčke, male otroke in nosečnice!

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja, lahko je madljevo, jojoba, … dodajte 4-5 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Pripravki z oljem limonske trave naj bodo blagi, zelo razredčeni; 1 % eteričnega olja na osnovno mešanico. Pripravki NISO primerni za dojenčke, male otroke in nosečnice! Ljudje, ki imajo občutljivo kožo, naj se negovalnim pripravkom s tem oljem raje izognejo. Olje limonske trave vsebuje naslednje alergene: citral, geraniol in limonen.

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje limonske trave spodbuja nov zagon, aktivnost in koncentracijo. Vonj odvrača žuželke, zlasti komarje.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991
Cymbopogon flexuosus

Način in strošek dostave

Pošiljke dostavljamo z dostavno službo GLS Slovenije(izbrano plačilo po predračunu, preko PayPala ali s kreditnimi/debetnimi karticami) in s Pošto Slovenije (izbrano plačilo po povzetju), ki večino paketov dostavita že naslednji delovni dan. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37. (Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna.) Naročeno blago bo odposlano na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu. Dostava se vrši od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave. V primeru, da naročenega izdelka ni na zalogi, vas bomo o tem obvestili in vam predstavili ostalo ponudbo ali vam sporočili dobavni rok za naročen artikel.

Možnost plačil v spletni trgovini

 • s plačilom po povzetju. Naročeno blago plačate poštarju iz Pošte Slovenije (ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema) z gotovino. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni strani. Pošta Slovenije  vam bo zaračunala še poštnino 4,37€ , odkupnino 0,74€ in provizijo 1,05€ za vplačnino upn naloga (ki jo banka zaračuna pošti). Skupaj: 6,16€. Pri znesku nakupa nad 98,00 do 501,00 vam bo Pošta zaračunala provizijo v znesku 1,07% od vrednosti, nad 501,00€ pa 5,3600 + 0,30% od vrednosti.
  V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vam poštar pusti obvestilo, kjer je navedeno mesto in skrajni rok prevzema blaga. Po preteku tega roka se pošiljka vrne pošiljatelju. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko Pošte Slovenije.
 • s plačilom po predračunu na TRR podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • s plačilom preko storitve PAYPAL na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron, AMEX - (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Braintree PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., L-1150 Luxemburg. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila in račun. Naročilo z izbranim tem načinom plačila se odpošlje preko dostavne službe GLS Slovenije.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Mogoče bi vas zanimalo tudi

E-NOVICE
Bodi obveščen/a o vseh novostih >

Aktualno v ponudbi