Product was successfully added to your shopping cart.

ESENCA TEDNA > Nageljnove žbice

Nageljnove žbice…

ali kot jim pravimo, klinčki, so sicer mali a zaradi svojih lastnosti mogočni. Zrastejo na do 20 m visokem zimzelenem drevesu. Ko plodove ročno oberejo, jih pustijo sušiti dokler ne spremenijo barvo v rjavo-rdečo.

www.baitris.si

Delujejo protiglivično, protibakterijsko, antiseptično ter analgetično. Poleg tega vsebujejo veliko antioksidantov in so dober vir mineralov, maščobnih kislin omega 3, prehranskih vlaknin in vitaminov. Njihova uporaba je na različnih področjih zelo pogosta v ajurvedi in sicer pri zobobolih, vnetjih mišic, pri prehladih in gripi, pri težavah s prebavo, pri praskah in udarninah, uporabljajo pa jih tudi kot afrodizijak.

Zelo cenjeno in močno eterično olje nageljnovih žbic ima začinjen in sladek vonj. V aromaterapiji je poznano kot stimulativno in krepilno, poleg tega ima močan dezinfekcijski učinek. Odlično je za odganjanje mrčesa in insektov, zato ga s pridom uporabljamo tudi v poletni sezoni.

Ker je esenca nageljnovih žbic zelo močna, moramo biti pri uporabi previdni. Na koži oziroma v kozmetiki ga uporabljamo le močno razredčenega, odsvetuje se uporaba nosečnicam.V kulinariki je aroma nageljnovih žbic priljubljena pri božičnem pecivu in v azijski ter indijski kuhinji. Nageljnove žbice se zelo dobro ujamejo z vsemi citrusi in cimetom pa tudi z jasminom in vrtnico.

Vir: MEYER Axel, 2013, Lexicon of Fragrances: Use and Effect of Essential Oils. 12. izd., Nemčija: Akademie der Düfte, Institut für angewandte Aromatherapie e.V..

Do naslednjega ponedeljka (23.11.2020) si lahko 100% naravno eterično olje Nageljnove žbice Bergland zagotoviš z 10% popustom!

www.baitris.si